Sitenieuws

Sportrefereeravond Sophia (EUR)

Sportrefereeravond Sophia (EUR)

door Verwijderde gebruiker -
Aantal antwoorden: 0

Jullie hebben nog een verslagje tegoed van de sportrefereeravond, maar ik was even op vakantie.

De sportrefereeravond leerde ook weer nieuwe zaken. Enkele leer puntjes:

Bij een fors inversietrauma krijgen de 2 takken van de peroneus ( de superficialis en profundus ) de eerste is vnl sensibel en geneest in 2-3 weken, de profundus ( motorisch) is na 5 weken nog niet genezen en geeft een geleidingsvertraging van meer dan 30%  ( instabiliteit dus) Wat ik totaal niet wist is dat die geleidings vertraging ook aan de gezonde enkel optreed !! Mogelijk vanuit reflexbogen.

Je zou dus bij een enkelvoudig inversie trauma eigenlijk beide enkels moeten tapen (!?)  Met is het er nog niet over eens.

Een niet veel voorkomende voetblessure is de Lisfranc luxatie of blessure. Die wordt echter zeer vaak gemist.  ( vergelijkbaar met de SL dissosiatie in de pols) moet geopereerd  worden, anders is het een blijvend pijnlijk probleem

De achilluspees kan je opereren maar geneest ook conservatief  ( na 2 weken al doorbouw, na 6 maanden volledig beschikbaar). Recidief bij conservatieve behandeling tot wel 27% ( nergens staat echter vermeld wanneer na de ruptuur dat optreed. Opereren geeft een recidief 0-7% echter de complicaties zijn niet van de lucht 15-78% ( 7 studies).

Bij galeislaven (Romeinse tijd, nu niet meer) werden de achillus pezen doorgesneden ter voorkoming dat ze (hard) wegliepen. Na 6 maanden waren ze toch weer in staat hard weg te lopen, en wat bleek? De achilluspees was volledig hersteld.  Vandaar dat bij galeislaven iedere 6 maanden de achilluspezen werden doorgesneden.

Tot zover,

Groet,  Ronald