mediaal tibiaal stress syndroom

mediaal tibiaal stress syndroom

door Verwijderde gebruiker -
Aantal antwoorden: 2

Een patiente van mij hield, na een enkeldistorsie, persisterend last van een pijnlijk onderbeen re. Zij is hiervoor naar de sportarts Frank van Hellemondt, ook clubarts Fc Utrecht, verwezen.

Hij stelde de diagnose mediaal tibiaal strees syndroom. Dat is op zich niet verwonderlijk, maar wel de therapie.                                                                                                                  Hij behandelt haar met fosamax, een bisfosfonaat, en calcichew.  Ik had hier nog nooit van gehoord.

Ik heb Frank gebeld: Het betreft een idee van Maarten Moen, ook sportarts. Hij promoveert binnenkort op dit onderwerp. In "Geneeskunde en Sport" is hier kennelijk al 2x over gepubliceerd. Als alternatief voor fosamax wordt nog shockwave genoemd.

Voor wat het waard is, maar ik wilde jullie dit niet onthouden. Patiente is trouwens inmiddels klachtenvrij!

 

Als antwoord op Verwijderde gebruiker

Re: mediaal tibiaal stress syndroom

door Verwijderde gebruiker -

Hoi Walter,

Heeft inderdaad in "sportgeneeskunde"gestaan.

Er moet wel ergens een logica in zitten.

ik heb mijn praktijk eens doorgelicht op Vit D. uitkomst is rampzaling, vrijwel iedereen zit onder de norm waarbij de ondergrens op 50 wordt gesteld.

een brits onderzoek van vorig jaar laat zien dat die ondergrens fout is en eigenlijk 100 moet zijn ( N= (nu) 50-250)

Zit je op 50, heb je 69% meer kans op blessures, infectie en kwaadaardige aandoeningen ( die laatste 2 wist ik niet) zit je op 75 wordt het persentage 23%.

Ik heb het idee dat de normale bevolking er weinig last van heeft ( zijn toch al chronisch moe) maar bij sporters heb ik wel het idee dat ( bij een tekort) suppleren helpt ( meestal pas na een maandje of 3) dit alleen gedaan bij hardlopers. Het aantal blessures na duidelijk af naar hun eigen zeggen. ( Wetenschappelijke onderbouwing is eeb 2e)  Ik kan me dan ook wel iets voorstellen bij dat Fosamax verhaal.

Shock wave is iets anders, je brengt het weefsel weer terug naar de ontstekingsfase ( GAG's enz) in het fibrocollageen repair.

Morgen refereer avond in Sophia ( EUR) over dit soort onderwerpen, 'k zal het eens voorleggen. Ik laat het weten,

 

Groet,

Ronald

Als antwoord op Verwijderde gebruiker

Re: mediaal tibiaal stress syndroom

door Verwijderde gebruiker -

Hey Walter,

Proefschrift gelezen, maar het gaat m.n. over de shockwave, die laat een duidelijk beter / sneller herstel zien bij het tibiaal stress syndroom.  Fosamax wordt ook genoemd, geeft ook betere resultaten echter iets minder goed. De Fosamaxgroep bestond echter uit 2 ( N=2)(=twee !) personen.  Daar kan bij een grotere opzet  een geheel ander resultaat uit komen.

De sportrefereeravond leerde ook weer nieuwe zaken. Enkele leer puntjes:

Bij een fors inversietrauma krijgen de 2 takken van de peroneus ( de superficialis en profundus ) de eerste is vnl sensibel en geneest in 2-3 weken, de profundus ( motorisch) is na 5 weken nog niet genezen en geeft een geleidingsvertraging van meer dan 30%  ( instabiliteit dus) Wat ik totaal niet wist is dat die geleidings vertraging ook aan de gezonde enkel optreed !! Mogelijk vanuit reflexbogen.

Je zou dus bij een enkelvoudig inversie trauma eigenlijk beide enkels moeten tapen (!?)  Met is het er nog niet over eens.

Een niet veel voorkomende voetblessure is de Lisfranc luxatie of blessure. Die wordt echter zeer vaak gemist.  ( vergelijkbaar met de SL dissosiatie in de pols) moet geopereerd  worden, anders is het een blijvend pijnlijk probleem

De achilluspees kan je opereren maar geneest ook conservatief  ( na 2 weken al doorbouw, na 6 maanden volledig beschikbaar). Recidief bij conservatieve behandeling tot wel 27% ( nergens staat echter vermeld wanneer na de ruptuur dat optreed. Opereren geeft een recidief 0-7% echter de complicaties zijn niet van de lucht 15-78% ( 7 studies).

Bij galeislaven (Romeinse tijd, nu niet meer) werden de achillus pezen doorgesneden ter voorkoming dat ze (hard) wegliepen. Na 6 maanden waren ze toch weer in staat hard weg te lopen, en wat bleek? De achilluspees was volledig hersteld.  Vandaar dat bij galeislaven iedere 6 maanden de achilluspezen werden doorgesneden.

Tot zover,

Groet,  Ronald